Nestorovi detskej sci-fi literatúry Žarnayovi opätovne vyšli dve knihy

25.12.2007 Prešov

Prešov 25. decembra (TASR) - Nestorovi slovenskej detskej vedecko-fantastickej literatúry Jozefovi Žarnayovi z Prešova vyšli pred Vianocami v novom vydaní dve knihy.
Ide o tituly Tajomstvo dračej steny a Prekliata planéta, ktoré sa po prvý raz dostali k čitateľom v roku 1973 a 1977. Stali sa prvými pôvodnými slovenskými titulmi sci-fi literatúry pre deti vo veku 10 až 15 rokov.
Ako Žarnay na margo nového edičného počinu uviedol, považuje ho \"zázrak\". Už ani \"nečakal, že sa niečo také ešte môže podariť\". Darček mu pripravil nadšený čitateľ jeho kníh, dnes podnikateľ Jaroslav Klein zo Žiliny, ktorý vydanie kníh financoval. Ako priznal, oba tituly prečítal viac ako 20-krát. Nové vydania obsahujú pôvodné ilustrácie Juraja Deáka z Bratislavy.
Žarnay (nar. 1944 v Humennom) povedal o sebe, že od roku 2006 je na dôchodku nielen ako učiteľ dejepisu na základnej škole, ale aj ako spisovateľ. Na druhej strane, v zásuvke má viacero nových rukopisov. No neverí, žeby \"v dnešnej dobe, v dnešných pomeroch\" sa ich ešte podarilo publikovať.
Aktívny však zostáva ako vedúci sci-fi klubu v Knižnici Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove. Táto knižnica mu spolu s košickou vydala personálnu bibliografiu. Stále chodí na besedy s čitateľmi po celom východnom Slovensku, má ich na svojom konte vyše 130. Ako si spomenul, na jeho prvú knihu Tajomstvo dračej steny, ktorú písal asi rok, vyšli veľmi nepriaznivé kritiky. Bezmála im uveril, pretože nikdy si nemyslel, žeby mohol z okraja Slovenska preraziť do celoštátneho povedomia. Pritom na autora sci-fi literatúry je úplne antitechnický typ, dodnes nejazdí na aute, sústavne má problémy s telefonovaním mobilom a počítača sa ani poriadne nedotkol.
Žarnay napísal dovedna štyri knihy - ďalšie dve vyšli v roku 1983 - Kolumbovia zo základne Ganymedes a v roku 1991 - Časolet.
Na motívy Tajomstva dračej steny, ktoré vyšlo aj po česky, nakrútil režisér Peter Hledík film Tretí šarkan. Do kín sa dostal v roku 1985.
 

Vyberte región